Am plecat din zumzetul continuu si huruiala infernala a Bangkok-ului si ne-am indreptat spre nordul tarii, in provincia Chiang Mai.
Aici aerul parea mai curat ,dar satele erau inghesuite si cu multe case.Am inchiriat un scuter si am pornit sa indeplinim cele 4 sarcini pe care le aveam in program : sa vedem elefantii, sa ne jucam cu tigrii, sa vizitam triburile si sa cumparam umbrele de hartie.
Desi in Thailanda se circula pe stanga si sensurile unice te zapacesc total, daca reuseai sa iesi din oras ajungeai pe autostrazi netede si pline de placute bilingve.Ne-a fost ,deci ,usor sa ajungem la primul obiectiv : "Mae Sa elephant camp "
Acolo ne-am jucat cu elefantii,
Am asistat la baia lor,
am vazut si spectacolul,
si apoi ne-am plimbat o ora in jungla.
Pesti pe gratar, chiftele de porc, mancarica picanta si desert pepene rosu. totul 9 RON pt 2 persoane.
A 2-a zi ne-am dus la tigrii. A fost o jumatate de teapa. :) Nu v-ati intrebat de ce toti turistii stau in spatele tigrului ? Pt ca numai acolo aveti voie sa stati, nu atingeti nici capul, nici labutele, nimic. doar un pic sa-l mangai pe spate in timp ce 2 dresori ii atrag atentia. Tigrul asta avea 5 luni. si costa 50 RON sa stai 15 minute cu el.
Unul dintre avantajele mersului pe cont propriu este ca poti sa te opresti unde vrei cand vrei. Asa am descoperit un pod suspendat care ducea la cateva casute amarate aflate in plina jungla.
La Chiang Mai am avut si cea mai trista experienta din Thailanda. Cele mai nefericite animalutze nu sunt nici tigrii, nici elefantii ci oamenii din "hill tribes". Sunt tinuti intr-un fel de "muzeul satului" si sunt la dispozitia turistilor intre 8.00 -16.00 in fiecare zi. Cum ajungeai, femeile te asaltau sa cumperi ceva de la ele : o bratarica, un colier, o statueta.
Cel mai rau o duc insa triburile de "long neck"si "long ears". Veniti din Burma de frica razboiului civil ,au capatat azil politic de la statul thailandez. dar au ajuns sa fie niste animale la zoo.
Nu au scoli, doar o data pe saptamana vine un profesor sa-i invete sa scrie si sa citeasca. o data pe luna sunt scosi din rezervatie si dusi la oras sa -si cumpere ce le trebuie. nu pot pleca singuri din rezervatie .
Femeile "long neck" nu-si mai pun inele la gat pt ca asa este traditia lor, ci pt ca stiu ca daca nu vor mai avea gatul lung, nu vor mai veni turisti si vor muri de foame.
Ca sa nu terminam intr-o nota trista acest post, o sa va spun ca, intr-un final, am gasit si "umbrella village", unde se fabrica celebrele umbrele de hartie frumos colorate.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Cati kilometri de la Bankok ati avansat spre nord?
Cu ajutorul "pasarilor zburatoare" de la Air Asia, am avansat cam 700km, pina in Chiang Mai. :)
Trimiteți un comentariu