miercuri, 27 februarie 2008

JUNGLE FEVER sau Povestea junglei

A trecut un an si ceva de la calatoria mea in jungla, calatoria asteptata timp de 2 decenii.
Am fost ingrozitor de dezamagita atunci, nu era ceea ce citisem in cartile despre aventurieri, Amazon, triburi si mituri.
Dar acum , cum ar zice Marquez, "sunt victima capcanelor caritabile intinse de nostalgie" si as mai vrea sa vad o data jungla , sigura fiind ca va fi asa cum am visat eu din clasa a VI-a.

Ghidul meu din Anzi (stanga) un incas, vorbea cu cel din jungla,un indian si se intelegeau la traseu si la pret.


Am mers 24 de ore cu vaporul pe Amazon. La dus ,clasa I-a. Asta era locul meu: un hamac si un scaun. "Amazonul cu apele ca puroiul" Aerul e minunat: jungla miroase  a zambile. Primul apus de soare, pe Amazon, eram tot pe vapor, la jumatea drumului. In jungla nu exista timp, oamenii pleaca intr-o barcuta, spre un loc de pescuit.Trec zile ,saptamani, nici ei nu stiu, ce conteaza ,nu au serviciu ,nu au emisiuni preferate la TV. Ziua urmatoarea - prima oprire, primul oras, Nauta.
CAnd vaporul acosteaza ,femeile vin sa vanda bunatati pasagerilor.
Au in cosuri fructe ciudate, dintre care numai bananele si ananasul imi sunt cunoscute,peste sarat, pungi de plastic pline cu suc de fructe, ba unii chiar au de vanzare papagali si maimutele vii. Totul la pretul unic de 1 soles -1 RON
Jungle FAST -FOOD : orez cu pui si fiert in frunze de banana. si un sosulet, facut din ceapa, otet si apa. Gata, am ajuns ! Rezervatia PACAYA -SAMIRYA.Primul punct: satul. Asta era casuta mea ,de fapt tot hotelul. care avea mai multe camere, si wc si dus cu apa rece de la butoi. Asta era camera mea. o salteluta si un moschetero si multi soricei si multe furnici, dar nimic nu trece de moschetero. Casele din sat erau asezate pe o linie dreapta ,cu fata la rau .Prin dreptul fiecareia trecea un drum, de 1.50m latime, asfaltat.
In centrul satului, casele asezate in careu, in mijloc au loc adunarile satesti, dar si meciuri de fotbal.
Casuta alba este dispensarul. IN spatele caselor plantatiile lor de banane O floare de banana. Yucca, buna la toate, radacina se mananca si frunzele se lasa la fermentat si se face o bautura alcoolica.

 Un fruct care mirosea a voma. E singurul lucru pe care nu l-am mancat. O fetita foarte dulce si lemn ROZ. POrnim mai adanc in jungla, inca 12 ore in barca.
Asta e barca si locul unde ne-am oprit sa inoptam. Aici am dormit. Eu ,ghidul si 2 calauze. Aveam plasticul, o salteluta (eu aveam 2 ca eram fata)si deasupra moschetero.
La 3 metri, in spate, incepea JUNGLA cu animale, si la 5 metri in fata era raul, cu aligatori.
Stratul de frunze moarte colcaia de miriapozi si alte ganganii.
ASa ne gateam.
Un apus de soare. Una din calauze .Jungla cu furnici si lilieci,cu tot felul de plante bune si rele, cu zgomote ciudate cu umezeala si noroi.  M-am intors, tot cu un vapor. Clasa a 2-a, insa eu mi-am luat hamacul si l-am agatat sus pe punte ,sub cerul liber. Am inghetat.





4 comentarii:

copill spunea...

M-ai lasat fara glas, Vacantza! Te iubesc pentru calatoriile tale!

Mikidos spunea...

Daca ar pune mana si ar scrie si ea ca totul omul povesti pentru fiecare vacanta..dar e fuarte ocupataaaaaaa..hiihihih. love iu all:)

Marian Badea spunea...

Am un manuscris, al unui român care a depăşit un secol de existenţă. In baza lui scriu un roman ciudat, intitulat "Culori fundamentale"...

Problema este că, omul acesta vorbeşte despre lucruri incredibile. Se pare ca a locuit undeva, într-un trib şi a fost supus unui ritual despre care spune că îţi sporeşte vitalitatea pentru perioade lungi de timp. Şi cred că-i aşa, pentru că nu i-aş fi dat 100 de ani. De fiecare dată când i-am dat să citescă proiectul de roman, mi l-a returnat spunându-mi că este prea frumos, iar viaţa de acolo este total diferită. Şi m-a rugat să nu-l public încă. Nu am înţeles niciodată la ce se referă el şi nici nu mi-a explicat. Mi-a spus numai atât: ca să scrii, trebuie să mergi şi să vezi; altfel, totul este artificial. Nu cred că voi putea ajunge pe acolo, dar, totuşi, vreau să înţeleg unde greşesc. Prin ce se deosebeşte această viaţă, de cea de acolo, astfel că nu se poate scrie despre ceea ce a îndurat un om, la modul firesc ?

exitend spunea...

tu mandra, cam mult calatoresti :)
foarte bine faci!