sâmbătă, 8 martie 2008

BLUE CURACAO sau Poveste din Curacao

Curacao !
Dupa 9 ore de zbor, am ajuns in aceasta insula  din Caraibe, fosta si actuala colonie olandeza unde in fiecare zi a anului sunt 35 de grade si bate constant briza.
Cand s-a deschis usa avionului , am avut senzatia ca mi s-au udat toate hainele ..De fapt, chiar ma muiasem intr-o umezeala calda. Toti locuitorii stiu 4 limbi straine. Olandeza ,pt ca e limba oficiala. papiamentu- un fel de portugheza cu influente africane- limba materna, engleza pt ca sunt un milion de turisti si spaniola, pt ca sunt vecini cu Venezuela si toti se uita la emisiunile din acesta tara.
Insula are zeci de plaje naturale sau artificiale.
Aici e una naturala.

Asta e una artificiala nisipul alb este facut din macinarea coralilor. 
Desi scoala nu se opreste pe timpul verii, ci are alt ritm decat in zona temperata ai tot timpul senzatia de vacanta, taota lumea sta la plaja.

Am stat la o terasa si am baut un "blue curacao".

Se poarta dintii de aur la barbati si unghiile lungi si pictate in toate felurile, la femei.
El este David , amicul meu din Curacao !
In aceasta insula nu se stie ce este rasismul. Se combina negrii, latino si albii fara nici o retinere. Casele fostilor sclavi. IN toate camerele sunt niste soparlite .gecko, care mananca tantarii si insectele. Totul era vopsit in culori tipatoare .  Pana si in cimitir toate mormintele erau colorate . Fiecare mort era bagat in sertarasul lui.
In centrul orasului aveai senzatia ca esti in Amsterdam. Culori, culori, culori.
Se manca numai in bombe din astea.Mancarea era ieftina , multa si bunaFoarte mandrii si spunand ca este ceva traditional mi-au dat sa mananc :MAMALIGA ! Bame ! 
Pestera , unde ,in vechime, se ascundeau sclavii. Poti sa mergi la Acvariu, unde sa faci snorkeling si scuba diving si sa dai de mancare broastelor testoase ,delfinilor si rechinilor. 
 Singurul lucru pe care nu l-am facut in Curacao si mi-a parut rau a fost sa inot cu delfinii. Costa 150 de dolari o jumatate de ora . Inainte de plecarea din paradis , am savurat o nuca de cocos intr-un hamac ,pe terasa casei lui David.








joi, 6 martie 2008

LIMA fara...LIMAN sau Poveste din Lima

Dupa paradisul din Curacao, am ajuns in iad :LIMA ! Daca despre jungla se spune ca este "infernul verde", as putea spune ca Lima este infernul gri.Orasul arata ca dupa razboi, toate casele erau cu parterul terminat iar etajul in curs de construire, dar ,de fapt, lasate in paragina. Murdar ,negru, fara verdeata.Lima se dezvlota numai pe orizontala si arata ca o pleasca mizera de beton. Nu au metrou. Pe sosele e inghesuiala si au foarte putine semafoare.
Banii de hartie si chiar monedele sunt verificate ca nu cumva sa fie false.
In ciuda culorilor tari, casele sunt saracacioase,inghesuite cu gratii la geam si la usi.Hotelul era intr-un cartier mai bunicel. Nici chiar in coafor nu am reusit sa intru decat dupa ce am dat o gramada de dovezi ca nu am intentia sa fur ceva.
Mancarea specifica este CEVICHE peste crud(sau fructe de mare crude) in sos de lamaie.Aici este servit cu alge marine deasupra, boabe de porumb si cartof dulce.
CEntrul orasului .
Oamenii sunt pitici,urati, prost imbracati. La mare cautare erau lustragii. In Lima toata lumea circula cu taxiul, aproape toate sunt Tico, aproape toate sunt distruse, pt ca traficul este periculos si toti fac accidente. Eu am crezut ca mor in prima zi in trafic. Soferii de taxi nu te duc decat in zonele cunoscute de ei. Nu se aventureaza niciodata in alte parti ale orasului, pt ca le e teama ca o sa fie atacati sau pt pur si simplu de frica sa nu se piarda.
MAjoritatea masinilor sunt vechi din '70 ,'60 si polueaza. In autobuze se urca aproape din mers si biletele se cumpara inauntru.
Cel mai frumos loc este cartierul bogat, Miraflores,locul unde a crescut Mario Vargas Llosa.
Este cartierul marginit de plaja, cu restaurante si hoteluri luxoase .

Plaja este  ingusta.
Chiar si la mal apa iti ajunge pana la umeri, si valurile sunt foarte mari. Se face baie ,dar in special vin foarte multi surferi. Singurul parc din Lima este "El parque de los enmorados", au copiat un pic mozaicul lui GAudi. De fapt nu este un parc adevarat,e o sosea cu cativa pomi si cu banci.Din mozaic sunt scrise declaratii de dragoste.
Si iata cartierele marginase ale Limei, fara apa si canalizare,dar cu televizoare.


marți, 4 martie 2008

COASTA DE ... DESERT sau Poveste de pe coasta

Peru se imparte in 3 parti : La costa (tot ce este pe malul Pacificului), El altiplano (Anzii) si La selva (jungla)
Coasta are un climat aproape de desert, nimic verde,localnicii traiesc numai din pescuit.
Am pornit din Lima, cu un autobuz, in care ne-au filmat la inceput, ca sa fie siguri ca au toate fetele in cazul in care ne-ar fi atacat vreo grupare terorista, sau unul dintre noi era terorist.
Soferul era inteles cu niste femei care vindeau tot felul de bunatati -cipsuri de banane si de cartofi dulci,alune trase in zahar, fasole prajita si sucuri si oprea des ca ele sa se urce in autocar si sa-si vanda produsele.

Prima oprire a fost Nazca.

"Orasul" Nazca si casele lui.
Au curent dar nu au apa curenta. Cu toate astea la hotel am avut un confort de 3 stele .Am avut chiar  mini bar,televizor si  internet.
De dimineata ne-am dus cu avionul asta sa vedem liniile de la NAzca.

Liniile sunt formate din aranjarea voita a pamantului transformat in praf si nu se sterg niciodata ,sunt aici de peste 1000 de ani si se pastreaza intacte pt ca in aceasta parte a Peru-lui nu ploua decat 10 minute pe an si nu este vant niciodata.
astronautului"  e sapat in piatra.

La PanAmericana ,soseaua Panamericana,vazuta de sus.

Tot in Nazca, mai este si un fel de cimitir imens acoperit de desert.

Mumiile sunt din epoca preincasa. Daca nu respecti aleile special marginite de pietre poti sa cazi intr-un mormant.

Pe coasta Pacificului ,orasul Paracas. Un oras elegant pt ca ,desigur ,vin foarte multi turisti.
Aici oamenii sunt ori proprietari de pensiuni ,ori pescari.

  Insulele Ballestas ,un fel de Galapagos ,dar in Peru. Aici isi fac veacul pescarusi, pinguini si ...
...lei de mare puturosi.
Am ajuns apoi in regiunea Pisco. (acolo unde a fost cutremurul care a ras tot orasul din temelii)
 Parcul national Paracas


Nisipul rosu ,plin de oxizi de fier, pamantul galben,apa verde ,iar cerul albastru.


Celebra "Catedrala" o formatiune din piatra. Era mandria locului,pusa pe toate cartile postale. DIN PACATE S-A DARAMAT LA SUS - NUMITUL CUTREMUR !!!

Ne-am indreptat apoi spre un sat de pescari unde am mancat peste si fructe de mare crude.
Pe tarm,am cules cele mai ciudate si mai mari scoici pe care le-am vazut in viata mea. 
Un loc minunat ,locul ce mi-a placut cel mai mult din Peru si pe care vreau neaparat sa-l revad.




INCA TRAIL sau Poveste din Anzi

Inainte sa plec in Peru tocmai terminasem de citit o (alta) carte superba de-a lui Mario Vargas Llosa. "Lituma in Anzi". Actiunea cartii se petrece in anii '80, cand luptatorii de gherila din Sendero Luminoso faceau ravagii in Peru, omorand deopotriva bastinasi si turisti. Personajul principal este un politist ,detasat in Anzi, ca sa vegheze la buna constructie a autostrazii Pan Americane ,care traverseaza America Latina de la N la S . In acele vremuri insa, soseaua avea o problema, parea cladita de mioriticul Manole, pt ca tot ce se construia ziua se darama noaptea. Lituma descoprea ca de fapt cei care o distrugeau erau chiar cei care ar fi profitat de pe urma ei. Concluzia cartii este ca : lipsa de educatie ,ignoranta si superstitiile fac mai multe victime decat sangerosii partizani din Sendero Luminoso.

Mai urat insa, a fost ca ,atunci cand am ajuns eu in Peru, dupa 20 de ani de la evenimentele din carte, am avut senzatia ca timpul se oprise in loc. Am intalnit aceeasi oameni fara educatie si superstitiosi.

CUZCO - capitala imperiului Incas. 3500 de metri altitudine. Chiar de la aeroport am avut senzatia ca ma sufoc ,nu aveam destul aer, apoi m-a durut capul. Cuzco este plin de turisti, este un oras frumos.
Rau e ca ti se taia rasuflarea,din cauza lipsei de aer, cand urcai pe stradutele in panta, si ti se usuca buzele ingrozitor.
Acest oras este perfect pt a manca lama, dar si celebrul 'porcusor de Guineea" pe care ei ii cresc special pt asta. Nu e asa bun ,e cam pielicios si are putina carne . Lama ,in schimb ,e delicioasa!
De cand ajungi la hotel ,te intampina cu frunze de coca si mate de coca (ceai)
este  energizanta. Se gaseau si prajiturele sau bomboane cu coca  Femeile din Anzi se intorc cu spatele cand vrei sa le fotografiezi.
Insa copiii se lasa fotografiati pt 1 sol - 1 ron
Primul lucru pe care poti sa-l vezi langa Cuzco este Sacsayhuaman, o cetate incasa ,caracterizata prin pietrele gigant imbinate perfect fara nici un fel de mortar.


Incasii ,dorind sa fuga de lacomia conquistadorilor, si-au construit cetati din ce in ce mai sus ,pe piscurile Anzilor. 3 dintre acestea formeaza "Valle Sagrado"
Terase pt cultivarea cartofului si porumbului.
Prima cetate este Pisac. Peretii caselor nu sunt la 90 de grade, ci putin inclinati, ca sa nu cada la desele cutremure care sunt in aceasta zona. 
Urmeaza apoi Olantaytambo, o cetate in munte,dar si un sat intre 2 munti in forma de V.
Vechile case ,au peste 500 de ani.
Am ajuns noaptea la a 3-a cetate, Tambomachay, unde localnicii isi construisera orasul nou pe ruinele vechiului oras incas.  Folosesc si acum santurile de canalizare tot de pe vremea incasilor. 

Ai zice ca oltenii si incasii sunt de un neam.
Contrar asteptarilor, Machu Picchu este mai jos,ca altitudine fata de Cuzco, cu toate astea este cu varful in nori.  Imi pare rau ca nu am stiut, dar se putea ajunge la celebra cetate si pe un drum de 5 zile, intitulat "Inca trail", unde mergeai in grup cu niste calauze ,cu catarii , cu corturi si saci de dormit. Eu am mers cu un tren ,care urca muntele printr-o miscare de inainte - inapoi,de aveai tot timpul senzatia ca te intorci din drum.Eu la un "balcon".Jos, la fundul haului este raul Urubamba, de unde aduceau bastinasii apa.
Anzii sunt golasi,pt ca la aceste altitudini nu mai creste nimic decat o iarba scurta si tepoasa... ...pe care o mananca lamele... Din cauza aerului rarefiat, cerul este superb, numai nori peste tot si in fiecare zi. Plecand din regiunea Cuzco, satele iar au inceput sa fie sarace si cu case darapanate.